top of page
Renske Tiekstra ruiter paard

Revalidatie training

Deskundige training op maat afgestemd voor je paard voor een optimaal herstel na een blessure of trauma, waarin jij ook wordt begeleid, zodat je de positieve ingezette lijn kunt voortzetten.

                                              ________________________________

 

Kwakkelen met je paard, liep ie net een paar weken lekker, valt ie voor de zoveelste keer terug in vage ongemakken of onregelmatigheid. Super frustrerend, maar een duidelijk teken dat er verder gekeken moet worden dan tot nu toe gedaan is. Opsporen van de oorzaak en ander lichaamsgebruik aanleren zijn hierbij onmisbaar om uit de negatieve spiraal te komen.

grondwerk Renske
dressuur paardrijden
grondwerk, aan de hand

Met onze trainingswijze boeken we goede resultaten bij oa. kissing spines, synovitis, hoefkatrolontsteking, hals-, rug- en bekkenklachten en opbouw na peesblessures.
Ook zijn we bekend met het trainen van paarden met bv ECVM en neurologische aandoeningen. Door het lichaamsgebruik dusdanig te optimaliseren binnen de mogelijkheden van het paard, kunnen we ze zo lang mogelijk stabiel en comfortabel houden, mits de klachten voor het paard draaglijk zijn.

We bieden gespecialiseerde training passend bij de betreffende situatie in de vorm van werk aan de hand, lange teugel werk, dubbele lijnen en corestability oefeningen om functioneler lichaamsgebruik aan te leren en de juiste spieropbouw te geven. Zo krijgt het paard vertrouwen terug in het eigen lichaam en bereiden we het paard voor op het werk onder het zadel, waarmee we de positief ingezette lijn kunnen voortzetten.
De lijntjes met behandeld artsen en therapeuten worden kort gehouden voor overleg. Ook het gehele management rondom het paard wordt onder de loep genomen en waar mogelijk aangepast, om optimaal resultaat te kunnen behalen.


Heeft je paard geen diagnose, maar blijf je kwakkelen met af en aan komende onregelmatigheid, staakgedrag of andere vage klachten, dan gaan we op zoek naar de dieper onderliggende oorzaken, die vaak minder voor de hand liggend kunnen zijn. Blijf je hiermee aanmodderen dan zal het paard gaan compenseren in zijn lichaam waardoor weer andere overbelastingsklachten en blessures kunnen ontstaan. En dat willen we graag voorkomen.

 

Veel gedragsproblemen en staakgedrag onder het zadel komen voort uit onopgemerkte kwaaltjes. Het paard kan alleen met ons communiceren door middel van gedrag en signaaltjes. Wat wij als "ongewenst gedrag" ervaren is een manier van het paard om ons duidelijk te maken dat er iets niet ok is. Het is aan ons om uit te vogelen wat het paard ons hiermee wil vertellen. Het komt dus regelmatig voor dat een paard dat hier in training komt met gedragsproplematiek (dat kan staken zijn, maar ook overmatig nerveus of juist naar binnen gekeerd zijn) in een revalidatie traject terecht komt. 

Ook paarden die mentaal trauma hebben opgelopen door bv ernstig misbruik hebben veel baat bij revalidatietraining. Door ze terug weer bewust te maken van hun lichaam en bewegingen kunnen ze weer in hun lijf  "landen" om zo terug het vertrouwen te krijgen in hun eigen lichaam en de zachte liefdevolle samenwerking met een mens. 

 

In de loop der jaren hebben wij een holistische visie ontwikkeld en werken dan ook complementair samen met een zorgvuldig opgebouwd netwerk van gespecialiseerde dierenartsen en behandelaren uit het reguliere en alternatieve circuit. 

Paarden kunnen hier intern in training komen voor revalidatie, dit geeft doorgaans de beste resultaten omdat we dan direct het totale plaatje kunnen aanpakken en de weg naar herstel op zijn breedst wordt ingezet. 
Aan het eind van het traject krijg je zelf uitgebreid begeleiding en advies, zodat de stijgende lijn thuis kan worden voortgezet.

Bij minder complexe gevallen kan ik je ook aan huis begeleiden, zodat je zelf de tools en oefeningen toe kunt passen om je paard te helpen naar beter lichaamsgebruik en herstel. Je leert waar je allemaal op moet letten en hoe het verloop eruit zou moeten gaan zien. 

 

Je kunt hiervoor een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen door het contact formulier in te vullen of een mailtje te sturen naar rensketiekstra@gmail.com

bottom of page